UWAGA!!!

INFORMACJA DLA POSIADACZY BYDŁA, OWIEC, KÓZ, ŚWIŃ I INNYCH
ZWIERZĄT PARZYSTOKOPYTNYCH

 W związku ze stwierdzeniem pryszczycy w Wielkiej Brytanii (Anglia, Walia
i Szkocja), Główny Lekarz Weterynarii w celu ochrony polskich stad przed
tą chorobą, apeluje do rolników utrzymujących zwierzęta z ww. gatunków
o stosowanie się do poniższych zaleceń, co może w znacznym stopniu zapobiec
przeniesieniu wirusa pryszczycy do gospodarstw w Polsce:


• w przypadku zaobserwowania:


- zmiany w zachowaniu zwierząt (osowienie, brak apetytu);
- gorączki;
- objawów takich, jak: ślinienie lub kulawizna;
- obecności pęcherzy w jamie ustnej, na nozdrzach lub na śluzawicy,
  tarczy ryjowej, na koronce racic lub w szparze międzyracicznej;
  na skórze wymienia lub strzykach;

 

  należy jak najszybciej poinformować o tym lekarza weterynarii.

 • do obsługi zwierząt w gospodarstwie należy używać odzieży ochronnej lub odzieży
  codziennej ale przeznaczonej tylko do tego celu;
• stosować zaostrzone zasady higieny, w szczególności podczas obsługi zwierząt;
• ograniczyć możliwość wchodzenia na teren gospodarstwa (szczególnie
  do budynków gospodarskich) osób postronnych; do gospodarstwa nie powinny
  wchodzić osoby, któe przebywały w ostatnim czasie na terenie Wielkiej Brytanii;
• ograniczyć możliwość wjazdu na teren gospodarstwa pojazdów, do gospodarstwa
  nie powinny wjeżdżać pojazdy, które były w ostatnim czasie wykorzystywane
  do poruszania się po terenie Wielkiej Brytanii;
• nie wprowadzać na teren zwierząt niewiadomego pochodzenia.


Pryszczyca jest zakaźną i bardzo zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych.


Wirus pryszczycy przenosi się przez kontakt bezpośredni pomiędzy zwierzętami,
za pośrednictwem mięsa i produktów mięsnych, mleka i jego przetworów, nasienia,
skór, wełny, karmy dla zwierząt, itp. Wirus może być także przenoszony przez człowieka, sprzęt gospodarski, zwierzęta domowe i dzikie, ptaki, środki transportu, odzież, itp.
Wystąpienie tej szybko szerzącej się choroby powoduje zawsze ogromne straty ekonomiczne dla kraju oraz hodowców zwierząt, związane w koniecznością wybijania zakażonych stad, a także ograniczeniem obrotu i handlu zwierzętami oraz produktami pochodzenia zwierzęcego.


Główny Lekarz Weterynarii